Offerte aanvragen

Meer dan 55 jaar kennis

Totaalleverancier voor de agrarische-, industrie-, recreatie en bouwsector

Eigen zeilmakerij met oog voor kwaliteit

Klimaatcomputer Anculare

Stalgordijnen of ventilatoren die zich automatisch aanpassen aan wisselende weersomstandigheden, wie wil dat niet? Bij Wildeboer is het mogelijk!

De computer regelt het verschuiven van de ventilatiegordijnen voor u, zo verzekeren wij u van een optimaal stalklimaat dat continue wordt afgestemd op de wisselende weersomstandigheden. De ANCULARE is specifiek ontworpen voor het regelen van ventilatiegordijnen in natuurlijk geventileerde rundveestallen. De gordijnen kunnen aan weerszijden van de stal onafhankelijk van elkaar aangestuurd worden. (Deze onafhankelijke sturing is niet van toepassing op de ACNV regeling, onderdeel van de MDV). Het besturingssysteem is voorzien van duidelijke symbolen voor optimale gebruiksvriendelijkheid. De ANCULARE kan worden voorzien van sturing op een regensensor of van volledige klimaatsturing via een volledig weerstation.

 

Eenvoudige uitvoering: Sturing enkel op regen

Bij deze optie wordt in elke ventilatieopening een regensensor geplaatst die gekoppeld is aan de ANCULARE. Het gordijn sluit volledig wanneer het regent en na afloop zal het automatisch terugkeren naar de oorspronkelijke positie. Wanneer er weinig dakoverstek aanwezig is, is dit een ideale optie. Deze optie is later nog uit te breiden met een weerstation en temperatuuropnemers.

 

Complete uitvoering: volledig weersafhankelijk

De complete uitvoering is uitgerust met een weerstation en opnemers die o.a. windrichting, windsnelheid, regen en de buitentemperatuur meten.

Het weerstation – dat boven op de nok van de stal wordt gemonteerd – is gekoppeld met de klimaatcomputer. Door deze koppeling kan het station de actuele weergegevens naar de computer sturen, aan de hand van die gegevens wordt de juiste gordijnstand bepaalt.

Daarnaast krijgt de computer per regelbaar stalgordijn informatie binnen over de binnentemperatuur. Wanneer het te warm wordt zal de computer een grotere opening creëren.

 

Verder beschikt de ANCULARE standaard over diverse besturingseenheden:

  • Regelingen in stappen of proportioneel

  • Tijdschakelklokken voor verlichting en stroverdeler

  • Verwarmen of koelen

 

Systeemopbouw

De ANCULARE kan max. 2 stalgordijnen onafhankelijk van elkaar aansturen. Wanneer u meer dan 2 gordijnen onafhankelijk van elkaar wilt aansturen wordt er gebruik gemaakt van de “Master-Slave” opstelling. (zie onderstaande foto)

Wanneer u een klimaatcomputer gebruikt is het volgens de ACNV regeling (onderdeel van de Maatlat Duurzame Veehouderij) een vereiste op uw computer/PC te koppelen aan de klimaatcomputer. Op deze manier kunt u gegevens bijhouden en opslaan.

 

Maatlat Duurzame Veehouderij

Vindt u het belangrijk om volgens de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij te werken? Dan kunt u gemakkelijk punten behalen binnen de ammoniakmaatlat via de klimaatcomputer. Dit gebeurt via een ACNV-waardig systeem (Automatic Controlled Natural Ventilation). Wanneer er hoge windsnelheden plaatsvinden kan de luchtsnelheid in de stal geremd worden om de ammoniakmissie te reduceren. Dit wordt gerealiseerd door het automatisch verkleinen van de ventilatieopeningen. Let wel, niet alle stallen zijn geschikt voor het ACNV systeem. Daarom willen we u graag vriendelijk verzoeken om zelf het stalontwerp te toetsen op de eisen. 

 

Dataloggen bij ANCULARE (optioneel)

Om aan te kunnen tonen dat de stalgordijnen volgens het ACNV systeem worden aangestuurd moet de stand van de gordijnen te allen tijde geregistreerd worden. Dit noemen we dataloggen. Dit houdt in dat u via uw computer/PC gegevens moet opslaan in het managementprogramma Rainbow+. Ook dit is een zeer gebruiksvriendelijk systeem. Wildeboer stelt voor u een opleverrapport en een regelalgortime op. Vervolgens programmeren we de klimaatcomputer volgens de eisen van de MDV, daarna kunt u aan de slag! Daarnaast wordt er een onderhoudscontract aangeboden dat verplicht is gesteld door de ACNV.

 

Waar moet u op letten tijdens het gebruik van de klimaatsturing en de ACNV-regeling?

  • Wildeboer kan een klimaatcomputer leveren en monteren, maar u moet zelf beoordelen of de situatie voldoet aan de richtlijnen van het ACNV.
  • De computer/PC die nodig is om de gegevens op te slaan is niet bij de prijs inbegrepen. Tenzij niet andere afspraken over zijn gemaakt.
  • Het Rainbow+ programma vereist minimaal Windows XP.
  • De computer/PC moet 24/7 in de week op het bedrijf aanwezig zijn.
  • De elektra van de ANCULARE moet worden aangesloten op een “schone” groep. Bij voorkeur een eindgroep.
  • Als de afstand tussen de ANCULARE en de PC meer dan 15 meter is, moet er een extra communicatiemodule (Smartlink) geïnstalleerd worden. Deze kosten zijn niet standaard inbegrepen.

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op

Kunnen wij u verder helpen?

Wildeboer bezoekadres
Evenboersweg 16 
7711 GX Nieuwleusen 

Quote icon

Laat het stalgordijn zich automatisch aanpassen aan het weer"