Offerte aanvragen

Meer dan 55 jaar kennis

Totaalleverancier voor de agrarische-, industrie-, recreatie en bouwsector

Eigen zeilmakerij met oog voor kwaliteit

Ventilatienok en lichtstraat

Naast ventileren heeft een stalnok steeds vaker de functie van daglichtvoorziening, dit is omdat de nok vaak een centraal punt is. De AIR-LIGHT nok zorgt voor veel luchtafvoer en veel daglicht toevoer in combinatie met zo weinig mogelijk warmte-instraling. Wanneer een ventilatienok niet nodig is, is de lichtstraat de beste optie voor optimale lichtopbrengst en voldoende ventilatie in de zomer.

 

Alle AIR-LIGHT nokken zijn uitgevoerd met meerwandig polycarbonaat lichtplaten die ervoor zorgen dat deze drie punten optimaal uitgevoerd worden. De dubbelwandige 10 mm lichtdoorlatende platen verspreiden het zonlicht door reflectie in de isolerende kanalen van de plaat. Dit zorgt voor meer lichtopbrengst, minder opwarming en voorkomt condens vorming aan de onderzijde. Hierdoor blijft de beplating droog en trekt het weinig vuil aan. De AIR-LIGHT Passive Version type E heeft andere eigenschappen.

 

Onze ventilatienokken

 

Beplating types

 

Het polycarbonaat plaatmateriaal K-waarde 3.0 W/m2.K is in heldere en opale kleurvorm leverbaar. 1 zijde opaal en 1 zijde glashelder uitvoeren is uiteraard ook mogelijk.

 

Type Lichtdoorlatendheid Zondoorlatendheid
Helder 80% 85%
Opaal (melkwit) 50% 70%

 

Wat onze nokken speciaal maakt?

 • Naadloze dakaansluiting op vrijwel iedere dakbedekking
 • Grote vrije overspanningen mogelijk (bespaar op gordingen)
 • Iedere nok op maat gemaakt geproduceerd
 • Lichtplaten verankerd door exclusief gepatenteerd boorprofiel
 • Vakkundige montage
 • Vogelafdichting tegen geringe meerprijs
 • 10 jaar garantie op UV- bestendigheid van het plaatmateriaal

 

Welke nok ventileert het beste?

 

De meeste trek wordt gecreëerd met een schoorsteennok. Deze noemen we ook wel de Open Version (OV). Deze nok is volgens Wildeboer de beste optie op een stal met oost-west gepositioneerde eindgevels. Optioneel kan er een V-goot van Plastisol of RVS gemonteerd worden aan het aluminium spantwerk van de nok.

 

Hoe zorgt u voor de meeste lichtopbrengst?

 

Dit kan het beste gerealiseerd worden met een uitvoering in tweezijdige beplating. De Open Version, Covered Version en oversteeknok Passive Version type F staan hiervoor allen garant. Het daglicht wordt namelijk bij alle versies gelijkmatig verdeeld over de stal.

Hierbij is er keuze tussen glasheldere of melkwitte(opale) beplating. Opale beplating geeft een minder directe instraling wat de opwarming beperkt. Bij glasheldere beplating bent u gegarandeerd van de hoogste lichtopbrengst. Optioneel kan de nok uitgevoerd worden met 1 zijde opale beplating en 1 zijde glasheldere beplating.

 

Wat is een lichtstraat?

 

In situaties waar een ventilatienok niet nodig is, kunt u kiezen voor een zadeldak lichtstraat zonder ventilatie. Denk hierbij aan een melkstal, loods of manege. In een lichtstraat kunnen ventilatieluiken worden geplaatst die elektrisch of handmatig met een handslinger geopend kunnen worden. Deze luiken voorkomen tocht of overmatige trek bij slecht weer en geven de mogelijkheid voldoende te ventileren op warme zomerdagen.

 

Verschillende typen oversteeknok

 

Een oversteeknok kan in diverse varianten worden uitgevoerd.

 • Tweezijdig als Passive Version type F

 • Enkelzijdig als Passive Version type C of S

 • Lichtdoorlatende golfplaten als Passive Version type E.
 • Windgeleideplaten

Kunnen wij u verder helpen?

Wildeboer bezoekadres
Evenboersweg 16 
7711 GX Nieuwleusen 

Quote icon

Ventilatienok of lichtstraat? Wij zorgen voor optimale lichtopbrengst!"